Organisk lakris

Historien om Anniversary Liquorice er historien om Johan Bülow anno 2007. Den gangen han stod på morens kjøkken på Bornholm og drømte om å lage verdens første gourmetlakris. Den gangen han, med skyhøye forventinger til sitt prosjekt, i månedsvis kjempet for å få den klistrete, brunlige massen i bunnen av gryten til å ligne og smake som lakris. Det lyktes, og Johan begynte å selge håndrullet lakris – skåret i biter med et pizzahjul – fra sin lille butikk i Svaneke. Lakrisen ble langtidskokt i en åpen dropsgryte og hadde en karamellaktig konsistens og en intensitet i smaken. Dette var ren glede for ekte lakriselskere. Etterspørselen etter Johans gourmetlakris steg enormt, han måtte snart innse at den lille gryten og pizzaskjæreren ikke kunne følge med utviklingen. Derfor ble et lakriskokeri etablert i København. Da brukte man en gryte hvor lakrisen ble kokt under høyt trykk og produsert med en hastighet, så det var nok til alle. Her ble søte NO.1, salte NO.2 og alle lakrisene med sjokolade utviklet. Dette er produkter som hele Danmark nå kjenner og elsker. Men selv om lakriseventyret har vokst seg langt utover Bornholms breddegrader, har Johan alltid hatt et spesielt forhold til sitt opprinnelige produkt – den første langtidskokte lakrisen, som ble revet ned fra hyllene den gang i Svaneke.

Derfor er en Anniversary Liquorice-serie blitt skapt, en lakris basert på ideen fra den gang det hele ble startet. Produktet ble utviklet fra den kunnskapen og de fasilitetene, som virksomheten har i dag. I stil med den gang på Bornholm blir organisk lakris kokt i en åpen gryte. Den vesentlige forskjellen fra da er størrelsen på gryten som er større, mye større. Så stor at det er nok lakris til alle. Lakrisen er kokt utelukket på økologiske råvarer, hvilket har krevet en iherdig jakt på de helt riktige ingrediensene. Blant de ingrediensene vi er særlig stolte av er det en søt og deilig agavesirup, et kremet kakaosmør og økologiske lakrisrøtter fra Iran. Vi tør å love at ingen annen lakris – i hele verden – blir kokt på så luksuriøse råvarer.

Se bilder fra produksjonen her 

LUKSURIØSE RÅVARER. Lakrisen er kokt utelukket på økologiske råvarer, som vi har funnet rundt omkring i verden. Blandt annet kakaosmør fra Peru, agavesirup fra Mexico og lakrissrøtter fra Iran.

LANGTIDSKOKT. Lakrismassen blir langtidskokt som innebærer at den kokes i  opp til 4 timer i en åpen gryte. Det gir lakrisen en karamellaktig konsistens og en konsentrert smak. 

TILBAKE TIL RØTTENE. Da Johan lagde sin første lakris tilbake i 2007 foregikk produksjonen i en liten åpen dropsgryte, hvor motoren ofte ble ødelagt på grunn av den seige lakrismassen. I dag har vi fått spesialbestilt en stor åpen gryte som kan klare trykket.

AVKJØLING. Etter lakrismassen er ferdigkokt avkjøles den i 4 timer. Deretter har massen satt seg og er såpass avkjølt at den kan håndteres med håndkraft.

HÅNDLAGETT I KØBENHAVN. All våres lakris blir produsert på vår egen lakrisfabrikk som ligger på Avedøre Holme, litt utenfor København. Johan har tidligere hatt produksjonsfasiliteter i Taastrup og Svaneke.

100 ÅR GAMMEL TEKNOLOGI. Den avkjølede lakrismassen blir rullet til lange, runde bånd med maskinkraft. Denne teknikken er blitt brukt i forbindelse med dropskoking i mer enn 100 år. Vi er de første som bruker teknologien til å lage lakris.