Vår historie

Johan ble oppdratt i den ånd at han skulle skape noe for seg selv. Ikke bare noe han kunne leve av, men også noe som var skapt med hjertet. For Johan var det ingen tvil. Han har alltid elsket lakris og mener at det lå en helt ny verden av skjult nytelse i den rå lakrisrot. Ikke bare som godteri, men også i mat, gjærbagst, øl - kort sagt alt hvor det fine krydderet kunne brukes. Johan ville gjøre lakris til en gourmetopplevelse. Hverken mer eller mindre. Han ville selv stå over grøten så folket kunne se det skje. Alle skulle kunne lukte, smake og oppleve magien når lakrisroten ble forent med de mest utsøkte ingredienser og begeistre seg sort. Sånn begynte reisen på det som skulle bli verdens første lakriskokeri av din art.

Men roten til alt godt satt litt dypere enn først antatt
Johan hadde lurt på hvorfor ingen enda hadde forstått lakrisrotens magi, og det gikk nå opp for han hvorfor. Sammen med sin kompanjong og kjæreste Sarah, mors kjøkkenbenk og Google kastet de seg ut i å eksperimenter for å lage den perfekte lakris. Dessverre måtte de gang på gang konstatere at søkemaskinens bud på oppskrifter ikke hadde så mye med lakris å gjøre.

Og i tillegg kom oppvaksen. Det sorte klister var umulig å få rent og det var først etter over 5 timers hørt arbeid at grytene var rene. Sarah og Johan googlet seg frem til interessante godteribøker fra England til flere tusen kroner. Ingenting virket, de ringte til og med rundt til alle de store lakris produsenter og spurte om råd, men det var ingen hjelp å hente. Oppskrifter på lakris var åpenbart en av verdens bedt bevarte hemmeligheter. Sarah fikk fatt i noe som lignet på en oppskrift på lakris av en produksjonsjef men den var ikke beregnet til å bli produsert i en liten kjøkkengryte.

Sarah og Johan fortsatt intensivt deres jakt på en lakrisoppskrift og arbeidet 12 timer hver dag. Det var ofte vanskelig å holde motet oppe, og tiden var i ferd med å løpe ut. Ideen var nemlig at lakriskokeriet og butikk skulle åpne når turistene begynte å komme til Bornholm. Logo, poser beskrivelse og navnet "Lakrids by Johan Bülow" var på plass, alt de manglet var innholdet.

Bror og drops
På et tidspunkt så det så mørkt ut med lakrisrot at de begynte å koke drops. Johans lillebror på 6 år kom ut i kjøkkenet og kunne raskt fornemme stemningen "Hva' så Johan, gi'r du op?" Dette ble vendepunktet. Gryten ble helt i vaksen og det ble aldri snakket om drops igjen. Kjærligheten til lakrisen hadde vunnet og herfra gikk det fremover.

Fra Sydney til Svanke
En nytt Google søk fikk dem til Sydney. Her lå det en lakrisfabrikk som b.la produserte lakris på spekter. Altså i den riktige ånd med gode, naturlige råvarer. Johan skrev til innehaveren med det samme. Først fikk han ikke svar, men da han skrev igjen fikk han svar 12 timer senere hvor det sto "hvor m skal du produsere, og hva er ditt budsjett?" Endelig en som tok prosjektet alvorlig og forsto den store ideen i den lille gryten. De skrev sammen i 4 uker og då tok australieren beslutningen om å ta konen med seg på en tur til Bornholm. 

Gryten fra Chicago
Australeren var en genial mentor i jakten på å skape den ypperligste lakris, og det var også han som fant en passende gryte - nemlig en gryte fra Chicago på 10 kg. Gryten var egentlig beregnet til karamel, så motoren skulle bygges om. Røreværket var nemlig ikke sterkt nok til den seige lakrismassen. Gryten ankom og Johan flyttet Lakrids by Johan Bülow flyttet fra mors kjøkken til butikken på Glastorvet i Svaneke. Nå var de klar, men desverre kunne ikke australeren hjelpe med selve lakrisproduksjonen og igjen var de like langt. 

Da det så aller mørkest ut
Som sendt fra klar himmel meldte Tage seg helt plutselig. Tage hadde jobbet med lakris før, og hørt om de to unge mennesker som ikke klarte fremstille lakris deroppe på Bornholm. Tage kom sammen med kollega Wolf og fire spennede råvarer - og du skal tro det kom gang i lakrisgryten! Tage var ingrediensernes mann, og Wolf et koketeknisk geni. Tre harde arbeidshelger i trekk var Tage og Wolf oppe for å være slite over gryten med Sarah og Johan. Det var lakris, blod, svett og tårer døgnet rundt for Sarah og Johan. De hadde aldri før lært så mye på så kort tid. De skulle smi mens jernet var varmt, og endelig var den første oppskriften på Lakrids by Johan Bülow klar - bakt på glutenfrit rismel. Ikke lenge etter var det hele tre varianter klar; Søt lakris, lakris med ingefær og lakris med chili. 

I fire døgn var produksjonen på høykant for å fylle hyllene til kokeriet på Glastorvet i Svaneke. Den 7. juli 2007 ble dørene offisielt åpnet kl. 10.00 og kl 12.30 var det helt utsolgt! De lo og gråt om hverandre. Hvordan skulle de nå å få produsert nytt til imorgen? Det ble noen harde døgn i lang tid fremover. 19 timers arbeide i køkkenet og helt utsolgt, hver dag. Gleden over å ha skapt noe helt nytt var stor. De hadde lykkes i målet om å skape en lakrisproduksjon på høyt nivå med gourmet standard. 

Da sommeren var over og turistene reiste hjem sto Sarah og Johan med både suksess og penger i banken. Det store spørsmålet var nå hva de skulle videre? Over sommeren hadde de fått over 50 henvendelser fra butikker som gjerne ville forhandle Johans lakris. Det var til og med en mann fra Kolding som ville kjøpe 200.000 pakker lakris. Johan hadde gått ned 10 kg i det harde arbeidet, og lengtet etter ferie. Med med kun to dager avslapning kunne han ikke være i ro mere, det var klart at det skulle bygges opp til en større produksjon. 

Manchester og millionmaskinen
I Manchester ligger det en fabrikk som har over 100års erfaring med å produsere lakrismaskiner. Johan skrev til dem og forklarte at han gjerne ville kjøpe en maskin som kunne produsere 100 kg i timen. Johan reiste til Manchester for å gjøre en god handel, men det var ikke uten sommerfugler i magen. Han var kun 23 år, og dette ver maskiner til over en million. Det var heller ikke akuratt det beløp han hadde stående på konto. Etter mye slit gikk det endelig Johans vei. Forhandlingene gikk godt, og akuratt når han skulle overføre penger falt pundet og han endte med å spare 250.000kr. Et betydelig beløp han senere skulle få bruk til å ferdiggjøre produksjonsapparatet. 

Løse skruer på Taastrup
Mens maskininnkjøp og utvikling av nye lakrissmaker var i fokus fant Johan også nye lokaler i Taastrup. Lakrismaskinen kom sammen med en ingeniør fra England, og det to to uker til produksjonen endelig kunne gå i gang. Johans venner Kim og Mads blir ansatt under stillingsbeskrivelsen "altmuligmenn, alltid til tjeneste". Det er først når ingeniøren reiser hjem det for alvor går opp for Johan hva han har satt i gang. Alt som kan gå galt med den nye lakrismaskinen, går selvfølgelig galt. Den blir skilt fra hverandre, og satt sammen igjen utallige ganger. 

Han kan ikke huske hvor mange ganger han har stått gjen med et par skurer i hånden, uten å vite hvor de hører hjemme etter maskinen var samlet atter en gang. Men det går godt. Sommeren 2008 åpner produksjonen på lakrisstengene fra den samme gryten som ga dem suksess i 2007. Kokeriet på Taastrup kommer godt i gang, og det produseres lakris i lange baner. Først kom de søte og salte varianter, og senere alle de vi også kjenner idag. Skulle johan alene stå å rulle lakris på bordet og skjære stykker ut med pizzahjul hadde det aldri blitt til noe. Og lakriseventyret er langt i fra slutt.

Fremtiden i Hvidovre
i juni 2013 flyttet lakrisproduksjonen, kontorer og resten av gjengen til 3500 m2 nye omgivelser i Hvidovre litt utenfor København. Med alle fasiliteter samlet på en adresse. Det er unedelige muligheter for viderutvikling, for den nye lakris-fabrikk inneholder nemlig produksjon, lager, kontor, showroom, showkjøkken og audotorium. 

Tage og vennene
Tage kom inn som sendt fra oven, og er i dag Lakrids by Johan Bülow produksjonsjef - men vill altid beholde en rolle som Petter Smart ute på fabrikken. Kim og Mads er fremdeles med og er en uvurderlig støtte for bedriften. 

Sarah og Johan
Sara ver med de første fem harde måneder av firmaets oppstart. Hennes betydning for Lakrids by Johan Bülow vil fortsette til lakrisstangens ende - hvis den i det hele tatt finnes. Sara har nemlig født Lakrisens første arving. Den 23 juni 2012 ble Johan far og lile Elanor kom til verden. 

Lakrids By Johan Bülow hjemme og i utlandet
Lakrids By Johan Bülow forhandles hjemme i spesialbutikker - vinbutikker, designerbutikker, utvalgte hoteller - kort sagt steder hvor det legger særlig vekt på innhold og design. Dessuten har Lakrids by Johan Bülow 6 egne butikker både i Magasin på Kgs. Nytorv og Lyngby, samt Århus, Svaneke og i Tivoli og Københavns Lufthavn. Lakrids by Johan Bülow leverer også varer til store danske og udenlandske bedrifter, både til julegaver og møteforpleining, kunegaver m.m. I London kan du finne Lakrids By Johan Bülow hos Harvey Nichols delikatesse, Fortnum & Masons og i New York står produktene på hyller hos Chelsea Food Market.

Fremtiden for Lakrids by Johan Bülow
Foreløbig deler vi kjærligheten for lakris med 16 andre land, men det er bedriftens visjon å spre lakris-kjærlighet til hele verden. Ikke kun den søte og den salte, men hele spekteret av smaksvarianter som kan oppnås når man bruker lakris som krydder.